Cel mai votat proiect din Lisabona

Jardim do Caracol da Penha este cel mai votat proiect din Lisabona în intervalul 2008-2021, cu aproape 10 mii de voturi, inițial dorindu-se o parcare pe 1 hectar. A fost estimată la început investiția în grădină la 500.000 de euro, ca apoi să ajungă la 2 milioane. Grădina publică urmează a fi inaugurată în 2022 sau 2023, la 5 ani de la ediția din 2016-2017, la mulți ani după mobilizarea civică a celor doi intervievați din grupul de inițiativă. Rita Cruz, inițiatoarea demersului, descrie cauza în care s-a implicat drept proces de transformare politică și personală, care a pornit de la o reacție rapidă văzând utilajele pe șantier. Mobilizarea a fost pe patru axe: 

1. Politică – adică angajare în discuții cu aleșii locali, petiție cu 2.600 de semnături, dar și bugetarea participativă în noiembrie 2016 cu aproape 9.500 de voturi. 

2. Comunitară – conectare la comunitatea locală (discuții în cartier, dincolo de grupul de bază de 8-10 persoane, apoi colectarea de către Primărie a sugestiilor de amenajare venite de la peste 300 de cetățeni printr-un proces participativ co-administrat de grupul de inițiativă).

3. Tehnică – suport de specialitate urbanistic pentru grădină, plus calcule legate de numărul mic de metri pătrați de spațiu verde ai districtului comparativ cu alte districte.

 4. Vizibilitate media –  adică o comunicare cu media prin interviuri, cu cetățeni prin social media și pagina de fb cu 4 mii de urmăritori, afișe pt evenimente, video cu specialiști etc. Interesant de notat, în termeni de comunicare, e că numele de grădină nu exista, spațiul fiind doar un loc vacant, dar au inventat denumirea de grădină, plus numele unei străzi vechi ca strategie retorică pentru ca oamenii să se apropie de o zonă necunoscută lor.

Detalii: https://www.oidp.net/docs/repo/doc1009.pdf

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.